Ako udržíte mangové drevo krásne čo najdlhšie?

Mangové drevo je odolný druh dreva, ktorý znesie naozaj veľa. Nie je to tvrdé drevo len tak bezdôvodne. Napriek tomu existujú spôsoby, ktoré môžete urobiť, aby Váš nábytok z mangového dreva vyzeral žiarivo čo najdlhšie. Najdôležitejšie je, aby ste sa o svoj nábytok dobre starali, no občas nezaškodí ani kvalitné ošetrenie. Zaujíma Vás, čo môžete urobiť pre to, aby bol Váš nový prírastok v domácnosti dlho krásny? Prečítajte si naše najlepšie tipy v tomto blogu.

Údržba mangového dreva

Ak sa o svoj nábytok dobre staráte, mangové drevo vydrží veľmi dlho. A to je dobre, pretože tak skoro nevyjde z módy. Starostlivosť o mangové drevo nie je zložitá. Či už máte TV skrinku alebo komodu z mangového dreva, nezabudnite občas utrieť prach mierne navlhčenou alebo suchou handričkou. Ak sa naň dostane vlhkosť alebo nečistoty, napríklad potraviny, je dobré ho rýchlo vyčistiť. To znamená, že nečistoty nemajú šancu preniknúť do dreva a povrch zostane dlho krásny.

Údržba mangového dreva v skratke

Udržujte svoj nábytok z mangového dreva v špičkovom stave pomocou týchto krokov:

  • Dbajte na to, aby ste svoj nábytok dobre chránili. Ak máte jedálenský stôl z mangového dreva, použite pod poháre a taniere podložky. Zabráni sa tak tomu, aby na ňom skončili nečistoty.
  • Vyliali ste? Vyrieši to rýchle očistenie mierne navlhčenou handričkou. Prednostne voľte handričku s mikrovláknom . To zabraňuje poškriabaniu.
  • Nepoužívajte čistiace prostriedky obsahujúce silikón. Drevo vysušujú, čím sa zhoršuje jeho kvalita. Je tiež lepšie vyhnúť sa amoniaku.
  • Ak sa chystáte ošetriť mangové drevo leštidlom na nábytok, dbajte na to, aby ste ho dobre a rovnomerne zapracovali do dreva a nezostali po ňom žiadne zvyšky. To môže spôsobiť zmenu farby.

Jedálenský stôl z mangového dreva Tulsa

Ošetrenie mangového dreva

Nábytok z mangového dreva, ktorý nájdete v našom obchode, je už ošetrený proti vlhkosti a nečistotám. Nemáte teda takmer žiadnu prácu na svojom novom nábytku. V skutočnosti je potrebné drevo ošetrovať až vtedy, keď zistíte, že ochranná vrstva bola poškodená alebo sa časom opotrebovala. Ak sa chystáte ošetrovať mangové drevo, zvoľte špeciálny olej na mangové drevo. Takýto minerálny olej je vyrobený pre tento druh dreva. Ošetrenie mangového dreva týmto olejom zaistí, že Váš nábytok sa zregeneruje. Ochrannú vrstvu vytvoríte tak, že olej niekoľkokrát vtriete do dreva. To umožňuje oleju dobre sa absorbovať a ochrániť povrch pred nečistotami a vlhkosťou. Mangové drevo však nemá rado vodu ani po ošetrení. Rozliate tekutiny preto včas a dôkladne utrite.

Včelí vosk na drevo

Keď po rokoch spozorujete, že drevo začína matnieť, môžete mangové drevo ošetriť špeciálnym včelím voskom na drevo. To dodá Vášmu nábytku pôvodný vzhľad. Drevo sa farebne rozjasní a bude menej matné a kresba opäť krásne vynikne. Vďaka tomu vyzerá opäť ako nový. Všimnite si, že včelí vosk môže drevo trochu odfarbiť. Môže sa napríklad stať, že potom bude vyzerať tmavšie, ako ste zvyknutí. Preto je vždy vhodné vosk najskôr otestovať na nenápadnom mieste. Ak máte knižnicu z mangového dreva, skúste najskôr naniesť vosk na spodnú časť police. Pri jedálenskom stole môžete otestovať vosk na spodnej strane dosky stola. Potom už viete, ako reaguje farba dreva na ošetrenie.a